年末年始のスーパーフード小豆/New Year's Superfood Azuki Beansのコピー
今年2023年もおすすめスーパー食材をご紹介!お正月の健康維持にご活用ください。
・本日はあずき。
お正月によく登場する小豆(あずき)。
おしるこ、ぜんざい、赤飯など前回の黒豆に引き続きおめでたい、縁起の良いお席のお料理に良く登場しますね!
ではどのような健康効果、栄養素があるのでしょう?
では、
小豆はタンパク質豊富、ポリフェノールなど
身体のサポートに欠かせない小豆ならではな組み合わせの栄養素がたくさん!
まずは、
・タンパク質(
大豆より脂質が少ない。
・亜鉛が豊富
(糖の代謝を促す、体の回復力を高める。)
・ビタミンが豊富
(とくに疲労回復、筋肉痛の緩和、だるさ、強い解毒作用、炭水化物の代謝をうまくサポートするB1、肝臓に脂肪が沈着するのを防ぐB6)
・鉄分
ほうれん草よりも高い。
・ポリフェノール
(活性酸素を消去し、脂質の生成を抑え、生活習慣病、しみ、しわ、たるみ、肌の老化防止。)
・サポニンが豊富
(血液の流れをサラサラにし、コレステロール低下、ブドウ糖が中性脂肪になるのを抑制。脂質の代謝を促す)
・サポニンとポリフェノールの相乗効果で抗酸化作用さらにup!!
・食物繊維/不溶性
(腸の善導運動を促し、善玉菌のエサになり増やす。)
・カリウム
(体内の塩分と水分のバランスを調整。)
ね!すごいでしょ?
では、次にわかりやすく
上記の栄養素による総合効果は
・ダイエット効果(糖、脂質を体内に蓄積される前にエネルギーに変える!)
・便秘改善効果(腸内環境が整う!)
・疲労回復効果(乳酸の代謝を促し、疲労物質除去、さらにエネルギーに変換し、素早く疲労回復させる。)
・アンチエイジング効果
(強い抗酸化作用により身体の酸化を防ぐ。)
・むくみ改善
・生活習慣病予防/動脈硬化予防
(低GI食品)
さて、こんなに素晴らしい効果を持つ
小豆、
私も大好きおしるこ、ぜんざいなど和菓子にするとやはり、血糖値もあがり、食べすぎると
逆効果、イソフラボンの効果でホルモンバランスが崩れてしまうので、食べすぎには要注意!!!
あと、利尿作用により腎機能に疾患がある方は食べないほうが良いでしょう。
オススメは1日100g(茹でた状態で)。
栄養素バランスでオススメな小豆料理は
赤飯です!!
では、今年も楽しく健康に参りましょー!!!
では、また!
Here are the recommended super ingredients for 2023! Please use it to maintain your health during the New Year.
・Today is adzuki beans.
Adzuki beans are often seen on New Year's Day.
Continuing from the previous black soybeans, such as oshiruko, zenzai, and sekihan, it will often appear in auspicious table dishes!
What are the health benefits and nutrients?
Then
Red beans are rich in protein, polyphenols, etc.
A lot of nutrients unique to adzuki beans that are essential for supporting the body!
First,
·protein(
It has less fat than soybeans.
・Rich in zinc
(Promote sugar metabolism, increase the body's resilience.)
・Rich in vitamins
(Especially B1 for recovery from fatigue, alleviation of muscle pain, dullness, strong detoxification, good support for carbohydrate metabolism, and B6 for preventing fat deposition in the liver)
・ Iron content
Higher than spinach.
·Polyphenol
(Eliminates active oxygen, suppresses lipid production, prevents lifestyle-related diseases, spots, wrinkles, sagging, and aging of the skin.)
・Rich in saponins
(Improves blood flow, lowers cholesterol, suppresses the conversion of glucose into triglycerides, and promotes lipid metabolism)
・The synergistic effect of saponin and polyphenol enhances the antioxidant action!!
・Dietary fiber/insoluble
(Promote the good movement of the intestines and increase it as food for good bacteria.)
·potassium
(Adjusts the balance of salt and water in the body.)
hey! Amazing, right?
Let's make it easier to understand
The total effect of the above nutrients is
・Diet effect (converts sugar and lipids into energy before they are accumulated in the body!)
・ Constipation improvement effect (intestinal environment is ready!)
・Fatigue recovery effect (Promotes metabolism of lactic acid, removes fatigue substances, converts it into energy, and quickly recovers from fatigue.)
・Anti-aging effect
(Prevents oxidation of the body due to its strong antioxidant effect.)
・Swelling improvement
・Prevention of lifestyle-related diseases/arteriosclerosis prevention
(low GI food)
Well, it has such a nice effect
adzuki beans,
I also love oshiruko, zenzai, and other Japanese sweets.
Be careful not to eat too much because it has the opposite effect and the effect of isoflavone will upset your hormone balance! ! !
Also, due to its diuretic effect, people with renal dysfunction should not eat it.
We recommend 100g per day (in a boiled state).
Adzuki bean dishes recommended for nutritional balance
It's sekihan! !
Let's have fun and stay healthy this year! ! !
see you!
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